Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Τethys Research Institute, Ionian Dolphin Project: Προσεγγίζοντας δελφίνια (1.VII.2013)

 

Τα ελληνικά νερά φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία κητωδών συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές τις Μεσογείου, ωστόσο η σημερινή αφθονία τους αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτής που υπήρχε στο παρελθόν. 
Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των σκαφών αναψυχής στα νερά του Ιονίου και γενικότερα της Ελλάδας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η αύξηση της κυκλοφορίας των πλοίων σε συνδυασμό με την πιθανή διατάραξη που προκαλούν αποτελεί απειλή για τους πληθυσμούς κητωδών, καθώς έχει σαν αποτέλεσμα το αδικαιολόγητο άγχος διαταράσσοντας την φυσική τους συμπεριφορά. Παρόλα αυτά, τέτοιου είδους απειλές μπορούν να ελαχιστοποιηθούν αναπτύσσοντας ένα κώδικα συμπεριφοράς όταν βρεθούμε κοντά σε δελφίνια ή φάλαινες.
Γι’ αυτό ας, BE DOLPHIN SMART αποδεικνύοντας την θέλησή μας για την προστασία των δελφινιών.
  • Διατηρείτε απόσταση 50 μέτρων από τα δελφίνια (100 από τις φάλαινες)
  • Απομακρυνθείτε προσεχτικά από τα δελφίνια/φάλαινες αν εντοπίσετε σημάδια ενόχλησής (όπως ξαφνική αλλαγή στην συμπεριφορά)
  • Τοποθετήστε την μηχανή στο νεκρό όταν βρίσκεστε κοντά σε δελφίνια/φάλαινες
  • Αποφύγετε να ταΐσετε, να αγγίξετε ή να κολυμπήσετε μαζί με άγρια δελφίνια
  • Μάθετε και σε άλλους πώς να είναι DOLPHIN SMART
Η ευαίσθητη ζώνη για όλα τα πλοία στην περιοχή είναι 300μέτρα για τις φάλαινες και 150 μέτρα για τα δελφίνια. Επίσης προτείνεται στην ευαίσθητη ζώνη να μην παρευρίσκονται περισσότερα από τρία και όταν κάποιο επιθυμεί να αποχωρήσει να το κάνει με προσοχή και να μην ανεβάζει απότομα ταχύτητα μέσα σε αυτή.
Η προσέγγιση φαλαινών και δελφινιών πρέπει να γίνετε παράλληλα προς την φορά κίνησής τους και ελαφρώς πίσω από αυτά, ποτέ ακριβώς από πίσω τους ή από μπροστά τους.
Όταν πρόκειται να απομακρυνθείτε, κάντε το με χαμηλή ταχύτητα έως το εξωτερικό άκρο της ευαίσθητης ζώνης (300μ) μετρώντας από το πλησιέστερο ζώο. Έπειτα μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά ταχύτητα.
Προσοχή στην παρουσία νεογνών! Αποφύγετε να προσεγγίσετε την μητέρα φάλαινα/ δελφίνι και τα νεογνά τους. Η μητέρα με το νεογνό θα κολυμπούν πάντα μαζί ενώ τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να το εντοπίσετε.

Αν παρατηρήσετε ξαφνική αλλαγή στην συμπεριφορά των φαλαινών ή των δελφινιών, απομακρυνθείτε άμεσα και προσεκτικά με αργό σταθερό ρυθμό.

Μερικές φορές τα δελφίνια και οι φάλαινες σχηματίζουν κοπάδια προσεγγίζοντας την βάρκα σας. Αν αυτό συμβεί βάλτε την μηχανή στο νεκρό και αφήστε το/τα ζώο/ζώα να σας προσεγγίσουν, ή χαμηλώστε την ταχύτητά σας και συνεχίστε την πορεία σας ή αλλάξτε πορεία κατευθυνόμενοι μακριά τους.
Πηγή

1 σχόλιο:

  1. What is sports toto? - Sporting 100
    What is a sports bet? What is a horse racing bet? Learn how to bet on horse races, and if it's right for you, 토토사이트 why not look at your

    ΑπάντησηΔιαγραφή